Aktuális kérdések, problémák


 

A sclerosis mutiplex betegeket jelenleg az egyik leginkább izgató téma az agyi vénás keringés (vérelvezetés) műtéti befolyásolása, a feltételezett krónikus vérelvezetési zavar (CCSVI, chronic cerebrospinalis venous insufficiency) miatt, érsebészeti technikával (ú.n. angioplastica).

Erre jelenleg semmiféle megbízható adat nincs, kontrollált tanulmányok nem zajlottak. Egy nemrégi német tanulmány áttekintette nem szelektált, tehát folyamatosan felvett betegek ultrahangos érvizsgálati leleteit, és a betegek kb. 20 %-ában talált eltérést. Ennek a betegség mechanizmusában, a tünetek képzésében játszott szerepe spekulatív, bizonyíték nincs, emellett potenciálisan veszélyes beavatkozás. Ennek megfelelően nemzetközi SM szakértők nem javasolják a beavatkozást, amíg egyértelmű, placebo kontrollált, és vakon végzett tanulmányok nem hoznak eredményt.

Neurológusként valószínűtlennek tartom, hogy bármiféle szerepet játszana a betegség kialakulásában illetve a tünetek képzésében.

Személyes, friss információ:

Egy Németországban, 50 beteggel (tehát az eredeti tanulmányhoz hasonló) végeztek méréseket, mely hamarosan az egyik legszínvonalasabb neurológiai lapban jelenik meg (Ann Neurol), mely személyes információ alapján negatív, tehát nem jelzett vénás elfolyási zavart. Nem szponzorálta egy gyógyszercég sem.

Jelenleg az olasz SM társaság egy olyan, 1500 beteggel és 15 centrumban végzett tanulmányt organizál, ahol a vizsgáló centrumok nem tudják, ki a beteg, és az összes adat Zamboniék által, szintén "vakon" kerül kiértékelésre.